OS X El capitan en SIP

Sinds El Capitan - Apple's laatste nieuwe besturingssysteem - kan je genieten van een nog hogere vorm van beveiliging voor je Mac: SIP of System Integration Protection. Maar wat is SIP eigenlijk?

Dankzij System Integration Protection krijgen schadelijke software of malware zo goed als geen kans meer om binnen te dringen op je toestel. Dat gebeurt door beheerders of zelfs root (het systeem zelf) toegang te ontzeggen tot de systeembestanden. Daarom wordt SIP ook wel rootless genoemd.

SIP voegt een extra beveiligingslaag toe aan je toestel en draait constant mee op de achtergrond. Dat zou voor sommige programma’s wel eens problemen kunnen geven. Zorg er dus voor dat je programma’s steeds bijgewerkt zijn naar de laatste nieuwe versie. De meeste apps zijn trouwens reeds aangepast aan SIP. Gelukkig maar!

Bij iOS kan je enkel apps installeren van de App Store, maar voor OS X geldt dit niet. Dat betekent dat je programma’s van eender welke bron kan installeren. Hoe werkt die extra systeembeveiliging dan precies? Wel, SIP zorgt ervoor dat bestanden in bepaalde systeemmappen niet aanpasbaar zijn. Alleen software die door Apple zelf goedgekeurd werd is toegestaan. Geen enkele lokale gebruiker kan dus wijzigingen maken.

Vindt Apple toch nog bestanden terug in die mappen? Dan worden die tijdens migratie gewoon verwijderd. Automatisch. Vandaar dat bepaalde software niet langer compatibel zal zijn na een upgrade. Neem daarom voor elke nieuw OS update even contact op te nemen met Switch Business. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan na de migratie. Natuurlijk kan je ook rekenen op onze diensten om je hierbij te assisteren.

Werk je met JAMF Casper Suite?  JAMF detecteert zelf of bepaalde software niet gewenst is op je toestel. Bovendien kan je het proces automatisch tegenhouden en zowel de gebruiker als de IT-afdeling op de hoogte brengen.

SIP op OS X is sowieso een goed idee: je toestel werkt veiliger, biedt geen vertragingen tijdens je werk en behoeft geen interactie van gebruikers. Nadat je hebt gecontroleerd of alle software op de toestellen compatibel is, kan je dus met een gerust hart upgraden!