Katachtigen en natuurparken

Toen Steve Jobs in 2000 de eerste bèta van OS X lanceerde in Parijs was de Apple-revolutie een feit. Het bedrijf had namelijk beslist om de basis van zijn systeem op Unix te draaien om een stabieler en veiliger platform te bieden naar zijn gebruikers.

Tot OS X 10.9 heeft Apple verschillende werknamen voor het systeem bedacht die allemaal geïnspireerd waren door katachtigen, van OS X 10.0 genaamd Cheetah tot 10.8 Mountain Lion. Maar je kon ondertussen ook Puma, Jaguar, Panther, Tiger, Leopard, Snow Leopard en Lion ontmoeten.

Nadat de inspiratie voor de katachtigen op was, is Apple begonnen met natuurparken als werknaam te gebruiken: OS X 10.9 Mavericks, OS X 10.10 Yosemite en als laatste OS X 10.11 El Capitan.

Binnenkort is het allicht gedaan met OS X. Apple gaat zijn systeem vermoedelijk MacOS noemen. Net zoals er een TvOS is voor de Apple TV, of een iOS voor de iPhones, iPads en iPods.

De eerste aanwijzing van de aanpassing was een melding in het OS X framework, maar sinds kort vind je er nog één op de ecologische pagina van de Apple-website. Waarschijnlijk is het nog tot het World Wide Developer Conference in juni vooraleer dit officieel bevestigd wordt. Nog even afwachten dus!

Toen waren ze met twee.

Sinds eind maart is er een nieuwe telg in het Apple iPad Pro gamma. Jawel, met 2 modellen kunnen we nu spreken van een heus gamma.
En de nieuwe 9,7” iPad Pro heeft alles in huis om het succes van zijn voorgangers te overtreffen:

  • True Tone display, dat zich aanpast aan het omgevingslicht, ‘almost like looking at a sheet of paper’ zoals Apple het zegt
  • ongeveer 2x zo snel
  • betere camera’s voor- en achteraan
  • 4 krachtige luidsprekers
  • optioneel Smart Keyboard, jammer genoeg voorlopig enkel in qwerty uitvoering
  • optionele Apple Pencil

Het is interessant om te zien dat Apple - net zoals bij de Mac - bewust kiest voor een instapmodel, en daarnaast voor een meer professioneel toestel. Door deze strategie kunnen ze de iPad Pro hopelijk eerder van nieuwe technologieën voorzien, en de meerprijs tegenover de instapmodellen verantwoorden. Een beetje zoals bij auto’s: de duurdere modellen beschikken ook altijd eerst over de nieuwste snufjes, en dan na een tijdje sijpelen die door naar de meer betaalbare auto’s voor Joe Average.

Als afsluiter een leuke app die schriftherkenning doet op de iPad Pro, in combinatie met de Pencil. MacSparky maakte er een korte screencast van.

Tiens, waar hebben we dat nog gezien? ;-)

  
Happy 40th birthday Apple!

Switch kiest resoluut voor duurzaam.

Niet minder dan een half uur spendeerde Apple bij de laatste keynote aan het uit de doeken doen van een plan voor meer duurzaamheid, een beter milieu en aandacht voor het welzijn van medewerkers. En ja, ook Apple-verdeler Switch heeft begrepen dat een succesvol en innovatief bedrijf om veel meer draait dan cijfers, omzetten en winstmarges.

Als bedrijven de groene kaart trekken, gebeurt dat veelal onder de noemer MVO, oftewel ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’. Een gegeven waar de laatste jaren steeds meer om te doen is. Wat houdt het exact in?  ’Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (mvo) is een proces waarbij ondernemingen niet enkel economische maar ook milieu- en sociale overwegingen in hun bedrijfsvoering integreren. Maatschappelijk verantwoorde bedrijven streven naar duurzame ontwikkeling die gestoeld is op drie pijlers: economie, milieu en maatschappij. (…)’, aldus MVO Vlaanderen.

Maar hoe ga je daar als organisatie of bedrijf concreet mee om? Hoe zet je die mooie woorden om in de praktijk op een manier waarbij medewerkers de kans krijgen er zelf deel van uit te maken én er op termijn beter bij te varen?

Switch riep daarvoor vorig jaar de hulp in van Werk met Zin en organiseerde op 27 oktober 2015 een MVO-Summit: een dag waarop collega’s, klanten en leveranciers samen aan tafel gingen zitten om vrijuit van gedachten te wisselen over MVO. Ja, òòk klanten en leveranciers kregen een zitje aan diezelfde tafel: ze vormen gewoonweg een cruciale schakel binnen het Switch-verhaal. 

Uit die dag kwamen 5 verschillende projecten naar voor waar collega’s van verschillende afdelingen en winkels van Switch sindsdien samen vorm aan geven.

Een overzicht van onze 5 MVO-projecten:

Switch factor – Talent (h)erkennen en aanmoedigen

Switch-off – Het energieverbruik verlagen, het bewustzijn daarrond verhogen

Switch Vélo – Zo veel mogelijk collega’s op de fiets krijgen

Switch Fit – Werken aan een gezonde geest in een gezond lichaam

Powered by Switch – (Talent van) Switch ter beschikking stellen van anderen/organisaties

De 5 verschillende projecten mooi in kaart gebracht door Werk met Zin tijdens de MVO-summit.

De 5 verschillende projecten mooi in kaart gebracht door Werk met Zin tijdens de MVO-summit.

Meer weten over onze projecten? Lees al onze acties en plannen hier.

Ook MVO-Vlaanderen heeft ons verhaal opgepikt en is gestart met een Switch MVO-dagboek.

En zo werken wij nu samen aan een duurzame Switch. Echt. En concreet. Upgrade life!

 

 

Apple als (school)voorbeeld

In dit digitale tijdperk volgen de veranderingen op technologisch vlak elkaar razendsnel op. Die nieuwe ontwikkelingen bieden kansen, zeker ook voor het onderwijs. Daarom zijn we er bij Switch van overtuigd dat we leerkrachten en leerlingen optimaal moeten voorbereiden op de toekomst.

Samen met ICT-Atelier en Apple België organiseerde Switch op 15 maart een workshop voor scholen op het hoofdkantoor in Antwerpen.

Aan de hand van een 9-stappenplan toonde ICT-Atelier de mogelijkheden van Apple-technologie in het onderwijs en welke materialen en mogelijkheden er zijn om het leren te ondersteunen. Een geslaagde dag!

ICT-coördinatoren, leerkrachten en directieleden van 7 verschillende scholen samen aan tafel.

ICT-coördinatoren, leerkrachten en directieleden van 7 verschillende scholen samen aan tafel.

Kurt en Ronald van ICT-Atelier aan het woord. 

Kurt en Ronald van ICT-Atelier aan het woord. 

Scholen die een 1:1-traject met
Apple-technologie hebben
ingevoerd, rapporteren beter gemotiveerde
leerlingen, minder absentie en
hogere cijfers.
België kent al veel (school)voorbeelden
waar de inzet van iPads tot mooie resultaten
heeft geleid. iPad houdt leerlingen bij
de les op manieren die niemand had
kunnen voorzien.

Kurt Klynen - ICT-Atelier
Samen brainstormen over de toekomst van technologie in het onderwijs.

Samen brainstormen over de toekomst van technologie in het onderwijs.

De 9 elementen voor een succesvolle implementatie.

De 9 elementen voor een succesvolle implementatie.

Benieuwd naar hoe Apple en Switch jouw school en leerlingen naar een hoger niveau kan tillen? Contacteer ons vandaag nog.